אשדוד גבעת יונה

דגם: 
עברית

English

רוסית

ערבית

אתם נמצאים בנקודה הטבעית הגבוהה ביותר בתחומי העיר אשדוד.

 מסורת עממית קושרת את הגבעה ליונה בן אמיתי הנביא, לפיה  ממש כאן הקיא הדג הגדול את יונה אל היבשה.

 לפי המסופר בספר יונה קיבל הנביא הוראה מאלוהים להתנבא אל תושבי העיר נינווה שחטאו.

יונה מסרב לקבל את  המשימה מאלוהים ובורח בספינה אל הים. הספינה נקלעת לסערה קשה, ובעוד כל מלחיה מתפללים כל אחד לאלוהיו - יונה נרדם בירכתי הספינה.

הקברניט פונה אליו ואומר:

מַה-לְּךָ נִרְדָּם; קוּם, קְרָא אֶל-אֱלֹהֶיךָ

בסופו של דבר  המלחים משליכים את יונה מהספינה אל הים, ודג גדול בולע אותו.

לאחר 3 ימים מקיא אותו הדג אל חוף הים, אולי לחוף זה ממש.

עדות ארכיאולוגית, המקשרת את יונה לגבעת יונה, נמצאה בעיר מידבא שבירדן. בכנסיה ביזנטית קדומה בעיר, כנסיית סנט ג'ורג', נחשפה רצפת פסיפס מהמאה השישית לספירה, ובה מפה המתארת את ארץ ישראל באותה תקופה. במיקום  של אשדוד היום, יש במפה איור של בית קטן ומעליו כתובת בלטינית "ציון יונה הקדוש". יתכן שהמסורת המקשרת אזור זה ליונה הנביא התקיימה כבר לפני 1500 שנים.

סיפורו של יונה הנביא קסם לכל הדתות המונותיאיסטיות.

הנוצרים רואים דמיון בין יונה לישוע שעל פי אמונתם גם הוא שהה 3 ימים בקברו וקם לתחייה.

בתקופה המוסלמית נקראה הגבעה בפי הערבים "נבי א-יונס". . ואומנם, אחד מנביאי  האיסלם הוא יונאס או יונאן והוא מכונה "אדון הדג".

 

אם נביט לפנים, לכיוון מערב, נראה למרגלות הגבעה, צמוד לים,  את שפך נחל לכיש, שנקרא בעבר ואדי סוכריר. מוצאו של הנחל בדרום הרי חברון כ-70 ק"מ מכאן. לאורך הדרך מצטרפים אליו שלושה נחלים: גוברין, ברקאי  והאלה.   יחד הם יוצרים את נחל לכיש הנשפך כאן אל הים התיכון.

 נביט  מעט ימינה  ונראה   את נמל אשדוד, שהוקם ב-1965 והוא הנמל הגדול ביותר בארץ. באופק ניתן לראות את האוניות הממתינות להיכנס אליו.

נפנה את מבטנו עוד ימינה  ונראה את תל מור. ניתן לזהות את מיקומו של התל על פי הממגורות הסמוכות אליו, אלו מבנים לאחסון דגנים. תל מור הוא  תל ארכיאולוגי ששימש בעת העתיקה כעיר הנמל של אשדוד העתיקה. בתל נמצאו חלזונות ששימשו להפקת צבע הארגמן.

נפנה את מבטנו לאחור  ונוכל לראות את המגדלור, שהוקם כחלק מנמל אשדוד. המגדלור מתנשא לגובה של 138 מ' מעל פני הים, והבזקי האור שלו, שנראו במרחק של כ- 30 ק"מ, הזהירו את הספינות המתקרבות לנמל. לאורך השנים השתכללה טכנולוגית הניווט הימי ואין יותר צורך במגדלור, כך שפעולתו הופסקה. כיום המגדלור   משמש כמאגר מים קטן בגובה, וזאת במטרה לייצב את הלחץ במערכת אספקת המים ולצבור מים לצריכה רגילה או למצב חירום.

גם הבריטים, ששלטו בארץ לפני הקמת המדינה, הבינו את חשיבותה של הגבעה, והקימו עליה נקודת תצפית לאיתור אוניות מעפילים,  במטרה למנוע עליית יהודים לארץ ישראל.

 משמאלנו יש מבנה מבטון אפור אשר נבנה בבניה ירוקה ונקרא בית אריה קלנג-בית האומנים. במבנה נמצא גם מרכז המבקרים של העיר אשדוד

תודה על האזנה  והמשך טיול מהנה באשדוד.

 

פודקאסט נבחר: 
לא